Är du trött på att dina vita kläder får fläckar alltför lätt? Att ditt favoritvita linne har blivit grått? Eller kanske att du har en envis kaffefläck på din vita skjorta? Oroa dig inte, för jag har lösningen åt dig. Låt mig introducera dig för det miljövänliga sättet att städa dina kläder med hjälp av ättika och bikarbonat. Något som jag har märkt under mina år av städning, inklusive min egen flyttstädning i Danderyd, är att naturens egna rengöringsmedel ofta är de bästa.

en klänning utan fläckar

Första steget i att städa dina kläder: Identifiera fläcken

Innan vi dyker in i hur ättika och bikarbonat kan användas för att städa kläder, är det viktigt att vi först identifierar vad det är för typ av fläck vi har att göra med. Olika typer av fläckar kräver olika typer av behandlingar. Till exempel, om fläcken är oljebaserad bör du börja med att använda ett torrt pappershandduk, medan om det inte är oljebaserat, bör första steget ofta vara kallt vatten.

Ättika och bikarbonat: Naturens städexperter

Nu kommer vi till den mest spännande delen. Hur använder man ättika och bikarbonat för att städa sina kläder?

Läs också om vackra bröllopsfrisyrer för bruden!

1. Tvätta kläder med ättika

Vit ättika är en fantastisk allround städprodukt. Den har antiseptiska egenskaper och fungerar därför bra som ett naturligt desinfektionsmedel. Dessutom kan ättika också användas för att bryta ner fläckar och tvätta bort lukter. Följ dessa steg för att tvätta dina kläder med ättika:

 • Fyll din tvättmaskin med vatten (följ plaggets skötselanvisningar för rätt temperatur).
 • Lägg till 1 dl vit ättika i tvättmaskinens sköljmedelsfack.
 • Tvätta dina kläder som vanligt.

Observera att ättika har en stark lukt, men oroa dig inte, lukten försvinner när kläderna torkar.

2. Fläckbehandling med bikarbonat

Bikarbonat är en annan hemlig ingrediens för effektiv städning. Det är en naturlig deodorant och fungerar som ett mildt slipmedel, vilket gör det perfekt för att behandla fläckar. Följ dessa steg för att använda bikarbonat för att städa dina kläder:

 • Gör en pasta genom att blanda bikarbonat med lite vatten.
 • Applicera pastan direkt på fläcken.
 • Låt det sitta i minst 30 minuter.
 • Skölj och tvätta plagget som vanligt.

Både ättika och bikarbonat är utmärkta alternativ till kemiska rengöringsprodukter. De är säkra att använda, billigare än många kommersiella produkter och miljövänliga.

3. Användning av både ättika och bikarbonat

För riktigt envisa fläckar kan du även prova att kombinera ättika och bikarbonat. Så här gör du:

 • Börja med att blötlägga plagget i en blandning av lika delar vit ättika och vatten i minst 30 minuter.
 • Applicera sedan en pasta av bikarbonat och vatten direkt på fläcken.
 • Låt det sitta i minst 30 minuter, skölj och tvätta som vanligt.

Observera dock att ättika och bikarbonat aldrig ska blandas i samma behållare, eftersom det skapar en kemisk reaktion som ger koldioxid. Så, använd dem separat eller i rätt ordning på plagget.

4. Vanliga frågor

 • Kommer ättika att skada mina kläder? Vit ättika är mild nog att inte skada de flesta textilier. Men du bör alltid testa på ett diskret ställe först, särskilt om du använder den på färgade kläder.
 • Kommer ättika och bikarbonat att ta bort alla fläckar? Även om ättika och bikarbonat är kraftfulla rengöringsmedel, kanske de inte tar bort alla typer av fläckar. För vissa fläckar kan du behöva använda ett specifikt fläckborttagningsmedel.
 • Kan jag använda ättika och bikarbonat på alla typer av material? Ättika och bikarbonat kan användas på de flesta material. Men det är bäst att undvika att använda dem på silke och ull.

Där har du det, en miljövänlig och effektiv metod för att hålla dina kläder fläckfria med hjälp av ättika och bikarbonat. Testa och se resultaten för dig själv!