För att få en uppfattning om hur mycket ett bröllop kan kosta, bör du överväga olika faktorer som plats, antal gäster, mat och dryck, kläder, dekorationer och underhållning. Kostnaden kan variera kraftigt beroende på dina val.

Introduktion till bröllopsbudgeten

Att planera ett bröllop kan vara en av de mest spännande och stressande upplevelserna i livet. En av de största stressfaktorerna? Budgeten. Så, hur mycket kostar ett bröllop egentligen i Sverige? Låt oss dyka in i detaljerna.

Vad kostar ett bröllop?

Enligt en undersökning av bröllopsplaneringsföretaget Brollopsguiden.se, spenderar det genomsnittliga svenska paret cirka 100 000 till 200 000 kronor på sitt bröllop. Men det är viktigt att komma ihåg att detta är ett genomsnitt. Kostnaden för ditt bröllop kan variera mycket beroende på en mängd olika faktorer, inklusive antalet gäster, platsen, maten och drycken, och mycket mer.

Bröllopsplatsens kostnad

En av de största utgifterna för de flesta bröllop är platsen. I Sverige kan kostnaden för att hyra en plats för ditt bröllop variera från 10 000 till 50 000 kronor, beroende på platsens popularitet, storlek och tillgänglighet. Om du drömmer om ett bröllop på en exklusiv herrgård eller i en storstad som Stockholm, kan du förvänta dig att betala i den högre änden av skalan.

Mat och dryck

En annan stor kostnad för de flesta bröllop är mat och dryck. Enligt Brollopsguiden.se, kan du förvänta dig att betala mellan 500 och 1 000 kronor per person för en bröllopsmiddag i Sverige. Om du planerar att ha en öppen bar på ditt bröllop, kan du lägga till ytterligare 200 till 400 kronor per person.

Bröllopsklänning och kostym

Bröllopsklänningar och kostymer kan också vara en stor kostnad. Enligt en undersökning av Brollopsguiden.se, spenderar det genomsnittliga svenska paret mellan 5 000 och 15 000 kronor på en bröllopsklänning, och mellan 3 000 och 10 000 kronor på en kostym.

Fotograf och videograf

Att anlita en professionell bröllopsfotograf och videograf för att dokumentera din stora dag kan också vara en stor kostnad. Enligt statistik, kan du förvänta dig att betala mellan 10 000 och 20 000 kronor för en bröllopsfotograf, och mellan 15 000 och 30 000 kronor för en videograf.

Slutsats

Att planera ett bröllop kan vara en dyr affär, men det är viktigt att komma ihåg att det inte finns något “rätt” eller “fel” sätt att ha ett bröllop. Det viktigaste är att du och din partner är nöjda med dagen och att den speglar er som par. Oavsett om du drömmer om ett storslaget bröllop med hundratals gäster, eller ett litet, intimt bröllop med bara era närmaste vänner och familj, finns det ett bröllop som passar din budget. Lycka till med planeringen!