Traditionellt sett finns det vissa färgregler som gäller vid bröllop. Den mest kända regeln är att gästerna inte bör bära vitt, eftersom det är brudens färg. Även svart har tidigare ansetts olämpligt, då det förknippas med sorg och begravning. Dock har dessa regler luckrats upp något med tiden och kan variera beroende på kulturella och personliga preferenser. Det är alltid bäst att fråga brudparet om det finns specifika färgönskemål.

Tabu färger för bröllopskläder

När det kommer till bröllop, är det inte bara de stora besluten som var att hålla ceremonin eller vilken typ av mat att servera som spelar roll. Även de små detaljerna, som färgen på kläderna, kan ha en stor inverkan på hur dagen uppfattas. Traditionellt sett finns det vissa färger som anses vara tabu för bröllop, men som med allt annat i livet, är dessa regler inte alltid skrivna i sten.

Vit är den mest uppenbara färgen som kommer att tänka när vi talar om bröllopskläder. Detta beror på att bruden traditionellt bär vit för att symbolisera renhet och oskuld. Men vad händer om du inte är bruden? Är det okej att bära vit? Generellt sett bör gäster undvika att bära vit för att inte stjäla uppmärksamheten från bruden. Detta gäller även nyanser som kräm och elfenben.

Svart är en annan färg som ofta ses som tabu vid bröllop. Svart associeras ofta med sorg och död, vilket gör det till ett mindre populärt val för en sådan glad händelse. Men i moderna tider har svart blivit mer accepterat, särskilt för kvällsbröllop eller mer formella tillställningar. Om du väljer att bära svart, se till att balansera det med några ljusa eller glada accessoarer för att undvika att se ut som om du sörjer.

Rött kan också vara en kontroversiell färg vid bröllop. I vissa kulturer, som i Kina och Indien, är rött en traditionell bröllopsfärg som symboliserar lycka och välstånd. Men i västerländska kulturer kan rött ses som alltför vågat och uppmärksamhetskrävande, vilket kan vara olämpligt vid ett bröllop. Om du älskar rött men inte vill stöta någon, överväg att bära det i en mer nedtonad nyans eller som en accentfärg.

Slutligen finns det färgen grön. Grön har länge varit förknippad med otur i bröllopssammanhang, särskilt i Storbritannien. Detta beror på en gammal folktro som säger att det är otur för bruden att bära något grönt på sin bröllopsdag. Men om du inte är den vidskepliga typen, finns det ingen anledning att undvika denna vackra och mångsidiga färg.

Det är viktigt att komma ihåg att dessa “regler” bara är riktlinjer och inte hårda och snabba regler. Bröllop handlar om kärlek, glädje och firande, så det viktigaste är att du känner dig bekväm och glad i vad du än väljer att ha på dig. Så länge du respekterar brudparets önskemål och inte stjäl rampljuset från dem, kommer du att vara bra att gå!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *